Válasszon nyelvet

Menu
A+ A A-

Disfak

Albizia Julibrissin

Albizia julibrissin, más néven selyemakác, egy dísznövény, mely eredetileg Kelet-Ázsiából, különösen Kínából és Koreából származik. Szépsége és exotikus megjelenése miatt elterjedt és kedvelt díszfának számít.

Az Albizia julibrissin fa 9-12 méter magasra nőhet, terjeszkedő koronával és felfelé irányuló ágakkal. A levelek kétszeresen összetett szerkezetűek, vagyis egy központi tengelyről több pár kisebb, ovális levelek ágaznak le. A levelek általában világoszöld színűek és kellemes árnyékot nyújtanak a nyári hónapokban.

Az Albizia julibrissin fa egyik legmeghatározóbb jellemzője az elbűvölő virágzata. Ezek a virágok nyáron, általában július és augusztus hónapokban jelennek meg tollszerű fürtök formájában.

Az Albizia julibrissin fa jól teljesít jól vízelvezető talajban, és preferálja a napos vagy félárnyékos helyeket. Hőtűrő és szárazságtűrő növény, ezért alkalmas meleg éghajlati régiókba. 

Liquidambar Styraciflua

A Liquidambar styraciflua, közismert nevén Amerikai juhar, egy nagy méretű, lombhullató fafajta, amely az Egyesült Államok keleti részén őshonos. 

A Liquidambar styraciflua egy nagyra növő fa, általában 20-30 méter magasra nő. Az öreg példányok még nagyobbak lehetnek. A törzs általában egyenes és oszlopos, de idősebb korban könnyen megismerhető a mélyen barázdált kéreggel. A koronája széles és kúp alakú, ami miatt díszfaként is gyakran ültetik.

Levelei tenyeresen szeltek és állnak a vesszőkön. A levéllemez ötszögletű, és általában 5-7, ritkábban akár 9 szúrófogú lebenyre oszlik.

A Liquidambar styraciflua szereti a napos vagy félárnyékos elhelyezést.Az árnyékos helyeken a fa lombja ritkábban színeződik. Kedveli a mély, jó vízelvezetéssel rendelkező talajokat és a vízigénye közepes.

További cikkeink …

  1. Acer Platanoides Princeton Gold